1. Care este specia de paulownia?

Paulownia Invest foloseste pentru plantatii doar hibridul Paulownia Shan Tong, acesta fiind probat prin testare ca avand cea mai buna rezistenta la iernile din Romania si cea mai buna rata de crestere dintre toti hibrizii testati in ultimii 5 ani.

  2. In cat timp ajunge la maturitate?

Hibridul Paulownia ShanTong ajunge la maturitate in 7 ani (inaltime a trunchiului de 4 m si grosime de 40 cm), in conditii de irigare. Totusi, pentru plantatiile aflate in camp, fara posibilitatea de irigare, dureaza 8 ani pentru atingerea maturitatii.

   3. Ce produse se pot face din lemnul de paulownia?

Lemnul de Paulownia are numeroase intrebuintari, dintre care cele mai importante sunt: placi de surf, constructia ambarcatiunilor de lux si a avioanelor de mici dimensiuni, instrumente musicale, mobilier de lux.

   4. Care sunt perioadele propice pentru plantare?

Perioada propice pentru plantarea  puietilor este luna Mai, iar perioada propice pentru plantarea puietilor lemnificati este luna noiembrie

   5. Se poate planta din seminte?

Se poate planta Paulownia din seminte, insa aceasta modalitate duce la pierderea caracteristicilor hibridului, deci si a rezultatelor finale ale plantatiei. In plus, fazele initiale de crestere din seminte sunt consumatoare de timp (un an in plus de crestere).

  6. Ce terenuri sunt bune pentru plantare?

Terenurile pe care au fost cultivate cereale se preteaza si pentru cultura de Paulownia. Trebuie evitata plantarea pe suprafete de teren care prezinta balti sau nu au un drenaj bun, aceasta duce la moartea radacinilor si a pomilor. Din acest motiv sunt de evitat zonele inundabile din luncile raurilor.

  7. Cum se pregateste terenul pentru plantare?

O pregatire buna a terenului incepe toamna cu o aratura sau scarificare, urmata in primavara de o discuire. Pentru o buna dezvoltare a radacinilor puietilor si o protectie superioara se practica frezarea+bilonarea terenului si plantarea pe folie de mulcire neagra.

  8. Care este pretul cherestelei de paulownia pe piata?

Pretul cherestelei de Paulownia este in functi de clasa obtinuta. De la un trunchi cu diametrul de 40cm si lungime de 4m, se vor obtine cantitati de cherestea de clasa A, B, C si D. Fiecare clasa are o gama de pret separata. Spre exemplu:

  • Clasa A are pretul de 700 Euro/mc;
  • Clasa B are pretul de 400 Euro/mc;
  • Clasa C are pretul  de 250 Euro/mc;
  • Clasa D are pretul de 150 Euro/mc.

10. Cum se face managementul copacului?

Pentru prima crestere inaltimea trunchiului va fi formata la 4 m, prin copilire. Coroana pomului va fi lasata sa se dezvolte de la 4m in sus. La urmatoarele recolte, coroana va fi lasata sa se dezvolte de la 6m in sus. Acest lucru va aduce atat un spor de cantitate (+30%) cat si de calitate (+50%), deoarece cheresteaua cu lungimea de 6m are un pret cu 50% mai mare decat cea cu lungimea de 4m.

 11. De ce sa plantez paulownia?

Randamentele obtinute pe o perioada de 8 ani la plantatiile de Paulownia sunt net superioare randamentelor obtinute pentru productia de cereale. In plus, urmatoarele 2-3 recolte vin pe o plantatie deja matura!